07 Ιανουαρίου 2016

Λανολίνη. Το ζωϊκό θαύμα...

Η άνυδρη λανολίνη, αποκαλείται αλλιώς και ζωϊκό κερί ή wool wax. Είναι μια υποκίτρινη, κηρώδης ουσία με χαρακτηριστική οσμή, η οποία εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες των ζώων που παράγουν μαλλί. Συνήθως προέρχεται από την επεξεργασία τουλίπους που βρίσκεται στο μαλλί των προβάτων και είναι μια αρκετά πολύπλοκη σύνθεση εστέρων και αλκοολών. Είναι καθαρά ζωικής προέλευσης και αδιάλυτη στο νερό όμως αναμίγνυται με αυτό (περίπου στο διπλάσιο του βάρους της), χωρίς να διαχωρίζεται.   Αναφέρεται λανθασμένα πολλές φορές σαν "ζωικό λίπος", παρόλο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι γνωστό πως δεν περιέχει γλυκερίδια (δηλαδή λίπη) και στην πραγματικότητα είναι κηρώδης, και όχι λιπαρή, ουσία.

Ο ρόλος της λανολίνης είναι να προστατεύει το μαλλί και το δέρμα του προβάτου από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία. Έτσι λοιπόν και οι εφαρμογές της λανολίνης και των παραγώγων της στην καθημερινότητα προσανατολίζονται προς την φροντίδα και τον καλλωπισμό του ανθρώπινου δέρματος.




  Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως η λανολίνη επανορθώνει, ενυδατώνει και περιποιείται εξαιρετικά το δέρμα για πολλές ώρες από την εφαρμογή της (η δράση της φτάνει τις 8 ώρες) και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη γλυκερίνη και τη βαζελίνη σε συνδυασμό!

Το ενδιαφέρον με αυτό το συστατικό είναι πως μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, άρα μπορεί να παίξει το ρόλο του γαλακτωματοποιητή, σχηματίζει έναν προστατευτικό υδρολιπιδικό υμένα, σαν γάντι, που λόγω της λιπαρής σύστασής του θρέφει, αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί την υγρασία και αποτρέπει την αφυδάτωση της επιδερμίδας. - See more at: http://beautyelixirs.blogspot.com/2009/01/blog-post.html#sthash.zDtZkcYt.dpuf
  Το ενδιαφέρον με αυτό το συστατικό είναι πως μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, άρα μπορεί να παίξει το ρόλο του γαλακτωματοποιητή. Σχηματίζει έναν προστατευτικό υδρολιπιδικό υμένα, σαν γάντι, που λόγω της λιπαρής σύστασής του θρέφει, αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί την υγρασία και αποτρέπει την αφυδάτωση της επιδερμίδας. 
  Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η λανολίνη χρησιμοποιείται αυτούσια ως (πολύ καλός) μαλακτικός παράγοντας, που συμβάλλει με το σχηματισμό υμενίου στο δέρμα, στην αντιμετώπιση της ξηρότητας κάθε λογής, προσώπου ή σώματος, και συνεπώς ανευρίσκεται σε:
  • Κρέμες για κάθε σκοπό.
  • Κρέμες και σαπούνια ξυρίσματος.
  • Kρέμες για τις ερεθισμένες και σχισμένες θηλές των γυναικών στη γαλουχία.
  • Κρέμες για τα ατοπικά βρέφη και παιδιά, επειδή παρεμποδίζει τη διαδερματική απώλεια του νερού και κατά συνέπεια βελτιώνει την υδάτωση του ξηρού δέρματος.
  • Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες cold, υδατικές για το σώμα.
  • Σε κρέμες καθαρισμού αλλά και σε κρέμες για τα χέρια.
  • Λανολίνη επίσης θα βρούμε στη σύσταση προϊόντων για το μακιγιάζ όπως: σκιές ματιών σε μορφή κρέμας (cream eye shadow) αλλά και ρουζ στην ίδια μορφή (cream blusher) κλπ. 
  • Σε μολύβια για τα φρύδια, όπου αυξάνει τη στερεότητα του προϊόντος. 
  • Στα προϊόντα για τα χείλη, βοηθά να μην “σπάσει» το τελικό προϊόν και προστατεύει τα χείλη από το σκάσιμο. 
  • Στα προϊόντα δε για τα μαλλιά και κυρίως στα conditioners, δίνει λάμψη στα μαλλιά αλλά επίσης βοηθάει στο να αποκτήσουν αντιστατική δράση.
 Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, σε αντισκωριακά, λιπαντικά και αδιαβροχοποιητικά προϊόντα. 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου