30 Δεκεμβρίου 2011

Η φύση και όσα μας προσφέρει

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε στραφεί όλοι στα εμπορικά σκευάσματα για την περιποίηση και τη φροντίδα μας. Από το απλό σαπουνάκι μέχρι τα εξειδικευμένα καλλυντικά σκευάσματα.
Και όμως όπως κι εγώ έμαθα σχετικά πρόσφατα, η φύση μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, από την απλή ενυδάτωση του δέρματος, μέχρι δερματικά προβλήματα, διάφορες ασθένειες, κ.τ.λ.
Εξάλλου από την αρχαιότητα ακόμα, σε όλο τον κόσμο, βότανα και διάφορα φυτά χρησιμοποιούσαν είτε για ιάματα είτε για καλλωπισμό.
Η Αρωματοθεραπεία μπορεί να ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρακτικά τον τελευταίο αιώνα, είναι όμως παλιά όσο και ο κόσμος μας. Από τις πρώτες κιόλας σχηματιζόμενες κοινωνίες, έκαιγαν διάφορα είδη ξύλων ή φυτών που προκαλούσαν λήθαργο ή βελτίωση σε κάποιες ασθένειες ή ενεργοποίηση των αισθήσεων κ.τ.λ. Ακόμα και για να προκαλέσουν διάφορες μυστικιστικές εμπειρίες. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βότανα και αιθέρια έλαια στις ταριχεύσεις, στις τελετουργίες τους και στην ιατρική, ενώ οι ιερείς ήξεραν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μανίας και της κατάθλιψης. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα φυτά σε συνδυασμό με το μασάζ και με το βελονισμό ήδη από το 3000 π.Χ.
Την εποχή του Ιπποκράτη διαπίστωσαν σε μια επιδημία χολέρας ότι οι αρωματοποιοί δεν αρρώσταιναν, λόγω του ότι τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Τα τελευταία μόνο χρόνια έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε ξανά αυτό που οι πρόγονοι μας ήξεραν και χρησιμοποιούσαν κατά κόρον... Τη δύναμη της φύσης και των αρωματικών της φυτών.
Φυσικά, εννοείτε πως όταν έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν στρεφόμαστε μόνο στη μανούλα φύση, ούτε πετάμε τα φάρμακα μας. Και πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου