09 Νοεμβρίου 2016

Μια ματιά στα υλικά μας! Γαλακτωματοποιητές: Τι είναι και από που προέρχονται. (2)

Μελισσοκέρι



Από τους αρχαίους χρόνους, οι ιδιότητες του κεριού το καθιστούν ελκυστικό για πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των καλλυντικών και τη φαρμακευτική βιομηχανία και για την παραγωγή των φυσικών κεριών. Στη βιομηχανία τροφίμων, το κερί είναι γνωστό ως Ε 901, ως λούστρο. Επίσης, χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ορισμένων τυριών.


Χρήσεις:



Χρήση μόνο του ως κηρός σε βάλσαμα (μπαλμ), σε ανάμιξη με έλαια και βούτυρα: σκληραίνει και αυξάνει την δύναμη του σχηματισμού επικαλυπτικού φιλμ.  Μόνο του, χωρίς γαλακτωματοποιητή, σε «γαληνικές κρέμες» (cold cream) το κερί σας τις κάνει να «κρατάνε» κάνοντας πιο πυκνή την ελαιώδη φάση. Είναι δύσκολο να παραχθούν γαλακτώματα χρησιμοποιώντας μόνο κερί μέλισσας. Τα γαλακτώματα αυτά δεν είναι πολύ σταθερά στον χρόνο και θα είναι βαριά, πολύ επικαλυπτικά. Για να πετύχετε σταθερά γαλακτώματα εύκολα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε γαλακτωματοποιητής, και να συμπληρώσετε κερί για ένα γαλάκτωμα πιο προστατευτικό και θρεπτικό.Σε συνδυασμό με ένα γαλακτωματοποιητή: η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας (1-3%) του κεριού στο γαλάκτωμα
χρησιμοποιείται για να πυκνώσει και να αυξήσει τη σταθερότητα της μεμβράνης και την ικανότητα σχηματισμού.Σε συνδυασμό με άλλα κεριά (καρναούμπα, καντελίλλα, ρύζι) σε στικ και κραγιόν.  Μόνο του ή σε συνδυασμό με κερί σόγιας σε κερί.


ΚΕΡΙ ΚΑΡΝΑΟΥΜΠΑΣ

 

Ένα ανθεκτικό κερί με μεγάλη προστατευτική ικανότητα ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες και τα χείλη. Παράγεται από φύλλα φοίνικα που φύεται στη Βραζιλία. Επειδή λειώνει στους 83° το χρησιμοποιούμε στα κραγιόν και τα λιπ μπαλμ για να αυξάνει την αντίσταση στη θερμότητα.
Το Carnauba (Copernicia cerifera) είναι φοίνικας στη Βορειοανατολική Βραζιλία που παράγει ένα κερί ονομάζεται καρναουβικός κηρός, που συλλέγεται από τα φύλλα των δένδρων. Αυτό το κερί χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές, όπως σε προϊόντα για γυάλισμα αυτοκινήτων, υποδημάτων, δαπέδων, κάποια τρόφιμα επικαλύπτονται με κερί για να τους δώσει μια λαμπερή εμφάνιση, στη φαρμακευτική βιομηχανία χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ορισμένων φαρμάκων, κλπ, και συχνά αναμιγνύεται με μελισσοκέρι για διάφορες εφαρμογές.
Αποτρέπει, με το σχηματισμό ενός προστατευτικού φιλμ, την αφυδάτωση του δέρματος. Καθιστά δυνατή τη χρήση των φυτικών ελαίων σε σημαντικές αναλογίες (20-30%) για μπαλμ από μαλακά ως πολύ σκληρά με κηρώδη εμφάνιση και τελείως λεία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συν-γαλακτωματοποιητής σε συνδυασμό με μελισσοκέρι γαλακτωματοποίησης ή κερί μέλισσας να ενισχύσει τη σύσταση μιας κρέμας.




ΚΑΡΙ ΚΑΝΤΕΛΙΛΛΑ



Αυτό το κερί είναι σκληρό και σπάει. Το εκτιμούν ιδιαίτερα για τα προιόντα μακιγιάζ, τα στικ και τα κραγιόν γιατί διευκολύνεται η αφαίρεση του καλουπιού και τη μάσκαρα που επιταχύνει το στέγνωμα και έχει ωραίο κράτημα. Ιδανικό για σκασμένα χείλη.


Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν, ακόμη περισσότεροι το έχουν χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους. Εάν έχετε μασήσει τσίχλα, αν έχετε φορέσει παπούτσια, αν έχετε κερώσει το αυτοκίνητο σας ή έχετε χρησιμοποιήσει καλλυντικά, μάλλον είστε ένας από αυτούς.
Είναι ένα φυσικό, φυτικό κερί που εξάγεται από τα φύλλα ενός πολυετούς θάμνου της ερήμου που ονομάζεται Candelilla, επιστημονικά Euphorbia cerifera. Είναι ιθαγενές φυτό του Mexico και των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Οι Μεξικάνοι το αποκαλούν "yerba". Ο θάμνος Candelilla παράγει το κερί για να προστατευτεί από το θερμό κλίμα, τη ξηρασία και την αφυδάτωση.
Έχει ωχρή εώς καφεκίτρινη απόχρωση, είναι σκληρό αλλά ευθρυπτο αρωματικό κερί, ελαφρά κολλώδες, με τη διαύγεια του να ποικίλει από opaque εώς ημιδιαφανές. Έχει χαμηλό συντελεστή διαστολής και συστολής. Παράγονται περίπου 900 τόνοι ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια διαδικασία σχετικά πολύπλοκη. Τα φύλλα του θάμνου βράζονται σε θειώδες διάλυμα, συλλέγεται το κερί από την επιφάνεια και έπειτα υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία. Μετά την επεξεργασία του είναι πιο σκληρό και εύθρυπτο από το μελισσοκέρι, αλλά λιγότερο σκληρό από το κερί Carnauba.

Σύνθεση
Αποτελείται από υδρογονάνθρακες, περίπου κατά το ήμισυ, εστέρες υψηλού μοριακού βάρους, ελεύθερα οξέα και ρητίνες, κυρίως τριτερπενοειδή. Η υψηλή του σύσταση σε υδρογονάνθρακες το ξεχωρίζει από το κερί Carnauba. Έχει υψηλό σημείο τήξης, όπως και το κερί Carnauba, στους 67–68°C, σημείο πήξης στους 64.5°C, είναι αδιάλυτο στο νερό αλλά διαλυτό σε άλλους διαλύτες, όπως ασετόν, βενζίνη ή χλωροφόρμιο. Όταν θερμαίνεται η οσμή του μοιάζει με αυτή του κεριού της μέλισσας.

Χρήσεις
Η παραδοσιακή του χρήση από τους ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής ήταν στη παραγωγή κεριών, θρησκευτικών αγαλμάτων και τελετουργικών ομοιωμάτων, αδιαβροχοποίηση ενδυμάτων και υφασμάτων, στη προστασία και συντήρηση δερμάτινων ειδών και στη παραγωγή σπίρτων.



Οι ιδιότητες του, όπως η χημική σταθερότητα, η υδροφοβία του, το υψηλό

θάμνος Candelilla
σημείο τήξης, και η καλή ηλεκτρική αντίσταση το καθιστούν χρήσιμο σε ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα, υγρά και πάστες, γυαλιστικές και αδιάβροχοποιητικές αλοιφές. Άλλες εφαρμογές του κεριού περιλαμβάνουν χρώματα, διαλυτικά, καλλυντικά, λιπαντικά, κόλλες, βαφές, πρόσθετα παρασκευής χάρτου και πυροτεχνήματα. Το βρίσκουμε ως πρόσθετο σε τρόφιμα με τον αριθμό E902, συνήθως σε γλασαρίσματα και κυρίως στις τσίχλες. Στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιείται πολύ σε lip balm, κραγιόν και σε μπάρες lotion. Είναι ένα εξαιρετικό κερί για χύτευση ακριβείας, γιαυτό χρησιμοποιείται πολύ από γλύπτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτικό υποκατάστατο του κεριού μελισσας στη σκληροπυρηνική εκδοχή της vegan φιλοσοφίας.

(Πηγή πληροφοριών για το κερί  Candelilla : Χειροποίητον Blog)







 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου