09 Ιανουαρίου 2016

Το θαυματουργό Γεράνι



  Το γεράνι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα.  Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.
  Το βότανο περιέχει γερανίνη (η οποία είναι πικρή ουσία) αιθέριο έλαιο, σημαντικές ποσότητες βιταμινών A, B, και C, μεταλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, γερμάνιο, τανίνες, μηλικό οξύ και φαινόλες (δρουν ενάντια στους ιούς).
  Το αιθέριο έλαιο από γεράνι εξάγεται μέσω της απόσταξης με ατμό από τους βλαστους και τα φύλλα του φυτού.
  Οι  ιδιότητες και οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου του καθώς και του ίδιου του φυτού είναι πάρα πολλές. Το αιθέριο έλαιο του φυτού είναι από τα ελάχιστα αιθέρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα πάνω στο δέρμα.
Για τον επιχείλιο έρπητα για παράδειγμα, στάζουμε πάνω στο προσβεβλημένο σημείο 1-2 σταγόνες του αιθέριου ελαίου, 3 φορές τη μέρα. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.




Θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου και του αιθέριου και ενδείξεις:
  • Δρα κύρια ως στυπτικό, αιμοστατικό, διουρητικό, επουλωτικό και αντιρρευματικό. 
  • Χρησιμοποιείται για «φραγμένη επιδερμίδα», εγκαύματα, κοψίματα, πληγές. 
  • Είναι αντιφλογιστικό αναπλαστικό, επουλωτικό και ιδανικό για ευαίσθητα δέρματα 
  • Δρα και κατά της κυτταρίτιδας.

07 Ιανουαρίου 2016

Λανολίνη. Το ζωϊκό θαύμα...

Η άνυδρη λανολίνη, αποκαλείται αλλιώς και ζωϊκό κερί ή wool wax. Είναι μια υποκίτρινη, κηρώδης ουσία με χαρακτηριστική οσμή, η οποία εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες των ζώων που παράγουν μαλλί. Συνήθως προέρχεται από την επεξεργασία τουλίπους που βρίσκεται στο μαλλί των προβάτων και είναι μια αρκετά πολύπλοκη σύνθεση εστέρων και αλκοολών. Είναι καθαρά ζωικής προέλευσης και αδιάλυτη στο νερό όμως αναμίγνυται με αυτό (περίπου στο διπλάσιο του βάρους της), χωρίς να διαχωρίζεται.   Αναφέρεται λανθασμένα πολλές φορές σαν "ζωικό λίπος", παρόλο που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι γνωστό πως δεν περιέχει γλυκερίδια (δηλαδή λίπη) και στην πραγματικότητα είναι κηρώδης, και όχι λιπαρή, ουσία.

Ο ρόλος της λανολίνης είναι να προστατεύει το μαλλί και το δέρμα του προβάτου από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία. Έτσι λοιπόν και οι εφαρμογές της λανολίνης και των παραγώγων της στην καθημερινότητα προσανατολίζονται προς την φροντίδα και τον καλλωπισμό του ανθρώπινου δέρματος.


18 Ιανουαρίου 2015

Ροδόνερο


 Το τριαντάφυλλο έχει αγαπηθεί για την ομορφιά του από όλους τους λαούς, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το είχαν θεοποιήσει, δίνοντάς του τη μορφή της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, της Αφροδίτης. Άλλωστε, ο μύθος λέει ότι το πρώτο τριαντάφυλλο γεννήθηκε από τα δάκρυα της θεάς για το χαμό του αγαπημένου της Άδωνι. Πέρα από την εμφανή ομορφιά του, όμως, το ευωδιαστό αυτό λουλούδι κρύβει πολύτιμα συστατικά, ιδιαίτερα ευεργετικά για την επιδερμίδα.
Από τα αρχαία χρόνια, τα πέταλα του τριαντάφυλλου χρησιμοποιούνταν τόσο ως καλλυντικό των γυναικών όσο και ως θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Το ροδόνερο λοιπόν, που προκύπτει από την απόσταξη ατμού από φρέσκα ροδοπέταλα, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που φροντίζουν την επιδερμίδα μας
Μερικές από τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι:
  1. Χρησιμοποιείται τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της ακμής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βαθύ καθαρισμό του δέρματος και να «ανοίξει» τους φραγμένους πόρους της επιδερμίδας, λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων. Έτσι αποτρέπει την ακμή και τα σπυράκια.
  2. Μειώνει την ερυθρότητα και τις κοκκινίλες του δέρματος, μιας και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα , το ροδόνερο αφήνει το δέρμα σας λείο, χωρίς να το ξηραίνει. Ιδανικό για μετά το ξύρισμα καθώς αφήνει το δέρμα απαλό.

30 Ιανουαρίου 2012

Βάλσαμο : Η πανάκεια των προγόνων μας...

Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort. Στην καθομιλουμένη είναι το κάθε σκεύασμα που προσφέρει ανακούφιση.


Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.
Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

17 Ιανουαρίου 2012

Το χρυσό πορτοκάλι.

Ένα πορτοκάλι την ημέρα είναι δύναμη και υγεία. Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα? (κλεμμένο από παλιά και γνωστή διαφήμιση :p)

Καθημερινά νέες έρευνες φέρνουν στο φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C για τον οργανισμό μας. Ένα πορτοκάλι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη C. Εκτός από βιταμίνη C,  ο χυμός του πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη  D, A και Ρ, σε φολικό οξύ, σελήνιο, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου (χαμηλή περιεκτικότητα) και σιδήρου, σάκχαρα και κιτρικό οξύ.  Και οι θερμίδες του? Ελάχιστες. Μόνο 62 θερμίδες ανά πορτοκάλι. Ο φλοιός του πορτοκαλιού, όπως και των υπόλοιπων

11 Ιανουαρίου 2012

Λεμονάκι μυρωδάτο!

Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Είναι όμως και ένα από τα σπουδαιότερα και πολυχρηστικά φάρμακα.  Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βοηθάει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε κρυολογήματα, στη γρίπη και στις μολύνσεις και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Αποτελούσε το γιατρικό για το σκορβούτο πολύ πριν ανακαλυφθεί η βιταμίνη C... Εκτός της βιταμίνης C, περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6.

Το λεμόνι είναι πλούσιο σε οξέα, μεταλλικά άλατα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, και καθαρίζει και λευκαίνει βαθιά το δέρμα και δρα ενάντια του γήρατος του δέρματος. Είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα. Έχει πολλά φλαβονοειδή, η αντιμικροβιακή του δράση είναι πολύ υπολογίσιμη και θεωρείται πιθανόν να διαθέτει και αντικαρκινική δράση. Ενισχύει και διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιία.
Ας το γνωρίσουμε λοιπόν λιγάκι καλύτερα.

06 Ιανουαρίου 2012

Λεβάντα η πολυχρηστική!

Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae - Lamiaceae) και είναι μικρός θάμνος, ύψους έως 1 μ. Έχει μακρόστενα και γκριζοπράσινα φύλλα και μικρά μωβ λουλουδάκια. Αυτοφύεται σε ψηλά μέρη, ανθίζει το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου και συλλέγεται, όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Ανήκει στα αρωματικά φυτά και έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.  Εκτός από αφέψημα, χρησιμοποιείται ευρέως και σαν αιθέριο έλαιο.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακοποιία, στη σαπωνοποιία και στη θεραπεία νευρασθενειών. (Τα νεύρα μου, τη λεβάντα μου κι ένα ταξί να φύγω :p)

Είναι από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα πάνω στο δέρμα αδιάλυτα.

"Στις Άλπεις, πολλοί κυνηγοί γνωρίζουν τις θαυματουργές ιδιότητες του Ε.Ε λεβάντας. Η ιστορίες λένε ότι αν μια οχιά δαγκώσει το σκυλί τους, κόβουν λεβάντα, και τρίβουν μ’ αυτήν το δάγκωμα. Το δηλητήριο εξουδετερώνεται αμέσως.
Η αντισηπτική της δράση είναι μεγαλύτερη από αυτή του Phenol, Cresol και του gaοacol.
Σε αναλογία 4, 5% to αιθέριο έλαιο λεβάντας σκοτώνει τον βάκιλο του Eberth (τύφου) και του σταφυλόκοκκου.

04 Ιανουαρίου 2012

Το θαυματουργό χαμομήλι.

Το ταπεινό χαμομηλάκι, που το βρίσκεις παντού, ακόμα και στην άκρη του δρόμου, είναι πραγματικά θαυματουργό. Είναι γνωστό από τα βάθη της αρχαιότητας για τις θαυματουργές και καταπραϋντικές του ιδιότητες και είτε εν γνώση είτε εν αγνοία μας, δε λείπει από κανένα σπίτι. Πόσες φορές σε κάποιο κρύωμα ή επί αϋπνίας δεν βράσαμε όλοι μας λίγο χαμομήλι για να μας βοηθήσει? Στα μωρά το πρώτο υγρό που δίνουμε (εκτός από το θηλασμό) είναι χαμομηλάκι. Για να καθαρίσουμε τα μάτια μας όταν έχουμε κάποια μόλυνση πόσες φορές δε μας έχουν συστήσει το χαμομήλι ακόμα και γιατροί?
Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν.

Είναι φυτό μονοετές, μέχρι 35 εκατοστά και η άνθησή του διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Έχει μικρά ασπροκίτρινα άνθη. Τα άνθη του συλλέγονται όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.
Υπάρχουν 2 είδη χαμομηλιού. Το γερμανικό και το ρωμαϊκό. Μοιάζουν αρκετά, αλλά το γερμανικό θεωρείται πιο ποιοτικό και δραστικό.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: 
αντισηπτικό
αντιπυρετικό
αντιπηκτικό

03 Ιανουαρίου 2012

Φροντίδα για το πρόσωπό μας με υλικά από την κουζίνα μας.

Οι εποχές όσο πάνε και δυσκολεύουν. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψει μια γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της. Μερικοί τρόποι για δέρμα υγειές και λαμπερό, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα.

Peeling προσώπου: Ανακατεύουμε 2 κουταλάκι μέλι και 2 κουταλάκι ζάχαρη. Αν θέλουμε ρίχνουμε 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού. Απλώνουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις σε καθαρό δέρμα σε όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή των ματιών και αφήνουμε για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και απαλές κυκλικές κινήσεις και πάλι.
Γιατί?
H ζάχαρη περιέχει ένα μοναδικό ενυδατικό σύστημα, του οποίου η σύνθεση είναι παρόμοια με το φυσιολογικό μείγμα υδατανθράκων της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας μας και "μιμείται" σύσταση και τη λειτουργία του δέρματός μας.  Βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.
Το μέλι έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, αφήνοντας το δέρμα μας ιδιαίτερα απαλό. 
Το λεμόνι λευκαίνει και δίνει λάμψη στο δέρμα. Επίσης είναι αντισηπτικό και βοηθάει στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας.

Μάσκα προσώπου ενυδατική και αντιγηραντική: Ανακατεύουμε 1/4 του κουταλιού κανέλα σκόνη, 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι λάδι ελιάς. Απλώνουμε σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά και ξεπλένουμε με δροσερό νερό.
Γιατί?
Το λάδι και το μέλι έχουν μαλακτικές, καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Επιπλέον τα; ελαιόλαδο είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμίνης Ε. Η κανέλα έχει έντονη αντιρυτιδική δράση καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και είναι αντιμικροβιακή.




01 Ιανουαρίου 2012

Καλή Χρονιά!

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
ΕΥΧΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΝΩ
Η ΜΟΙΡΑ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑ ΧΑΡΕΣ 
ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΠΑΝΩ


Ευτυχισμένο το 2012...