Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα γαλακτωματοποιητές. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων
Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα γαλακτωματοποιητές. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

25 Ιανουαρίου 2022

Γαλακτωματοποιητές: Τι είναι και από που προέρχονται και γιατί έχουν τόσο περίεργα ονόματα.

   Πλέον όσο προχωράει η τάση του χειροποίητου, προχωράει φυσικά και η τάση για να ανακαλύπτουμε νέα υλικά και νέες πηγές για να επεξεργαστούμε. Ας μη γελιόμαστε, τη στιγμή που κάτι υπόκειται σε επεξεργασία παύει να είναι 100% φυσικό. Εκτός και πιάσεις το βότανο όπως είναι και το τρίψεις πάνω σου (not).  Όλα έχουν να κάνουν με τη χημεία και με τον τρόπο που χρησιμοποιείται κατά περίπτωση. Ακόμα και τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα που θεωρούνται ο πιο φυσικός τρόπος αρωματισμού, περιποίησης, θεραπείας κλπ, προέρχονται μετά από χημική επεξεργασία του φυτού.

Ας το πάμε και ένα βήμα πιο πέρα και πιο απλό. Το απλό θαλασσινό αλατάκι που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει, υπόκειται επεξεργασία να καθαριστεί από σκουπίδια και μικροοργανισμούς πριν καταλήξει στο τραπέζι μας. Και επανέρχομαι σε αυτό που ανέφερα πριν. Εκτός και πιάσεις μια χούφτα θαλασσινό νερό και ρίξεις στο φαγητό σου, φυσικό αλάτι 100% ΔΕΝ είναι.

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι είναι φυσικό και τι όχι ας δούμε λίγες περισσότερες πληροφορίες...

Έχουμε να κάνουμε με διαχωρισμό φυσικής προέλευσης και συνθετικής. Σαφώς και τα φυτικής προέλευσης είναι χιλιάδες φορές ανώτερα και πιο ωφέλιμα γιατί κρατάνε πολύ μεγάλο μέρος από τις ιδιότητες του φυτικού ή του ζωικού βασιλείου που προέρχονται. Ας δούμε κάποιους γαλακτωματοποιητές  τη χρήση και τις ιδιότητες τους.

Γαλακτωματοποιητής θεωρείται οποιοδήποτε υλικό μας δίνει τη δυνατότητα να αναμείξουμε 2 (ή περισσότερες) τελείως διαφορετικές ουσίες μεταξύ τους όπως για παράδειγμα το λάδι με το νερό και να καταλήξουμε σε ένα ομοιογενές μείγμα που δε διαχωρίζεται. Είτε αυτό αφορά καλλυντικά είτε τρόφιμα! (αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει τη λέξη "γαλακτωματοποιητής" αναγραφόμενο στα συστατικά πολλών τροφίμων και στο πιο αγαπημένο όλων, τη σοκολάτα!)

 Σήμερα υπάρχει πληθώρα γαλακτωματοποιητών από πολλές διαφορετικές πηγές με πολύπλοκα και άγνωστα ονόματα που τρομάζουν όποιον τα διαβάσει μια και μόνο σε κάτι φυσικό δεν παραπέμπουν. Και αυτά τα περίπλοκα και περίεργα ονόματα έχουν να κάνουν με την ονομασία της κάθε εταιρείας που τα παράγει αλλά και το παγκόσμια INCI τους με τα οποία και επιβάλλει η νομοθεσία σε όλες τις χώρες να αναγράφονται στις ετικέτες.

Ένα πολύ μικρό και απλό παράδειγμα είναι το αγαπημένο μας ελαιόλαδο που στον κόσμο των καλλυντικών και στην αναγραφή συστατικών θα το δείτε πιθανώς αναγραφόμενο ως:

"Olea Europaea (Olive) Fruit Oil" 

και αυτό είναι το πιο απλό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ. Άντε τώρα να καταλάβεις ότι αυτό είναι το απλό σε όλους μας ελαιόλαδο... Οπότε λιγότερος φόβος και αμφιβολία και περισσότερη έρευνα πριν σας πιάσει πανικός πουλάκια μου!!




    

09 Νοεμβρίου 2016

Μια ματιά στα υλικά μας! Γαλακτωματοποιητές: Τι είναι και από που προέρχονται. (2)

Μελισσοκέρι



Από τους αρχαίους χρόνους, οι ιδιότητες του κεριού το καθιστούν ελκυστικό για πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των καλλυντικών και τη φαρμακευτική βιομηχανία και για την παραγωγή των φυσικών κεριών. Στη βιομηχανία τροφίμων, το κερί είναι γνωστό ως Ε 901, ως λούστρο. Επίσης, χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ορισμένων τυριών.


Χρήσεις:



Χρήση μόνο του ως κηρός σε βάλσαμα (μπαλμ), σε ανάμιξη με έλαια και βούτυρα: σκληραίνει και αυξάνει την δύναμη του σχηματισμού επικαλυπτικού φιλμ.  Μόνο του, χωρίς γαλακτωματοποιητή, σε «γαληνικές κρέμες» (cold cream) το κερί σας τις κάνει να «κρατάνε» κάνοντας πιο πυκνή την ελαιώδη φάση. Είναι δύσκολο να παραχθούν γαλακτώματα χρησιμοποιώντας μόνο κερί μέλισσας. Τα γαλακτώματα αυτά δεν είναι πολύ σταθερά στον χρόνο και θα είναι βαριά, πολύ επικαλυπτικά. Για να πετύχετε σταθερά γαλακτώματα εύκολα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε γαλακτωματοποιητής, και να συμπληρώσετε κερί για ένα γαλάκτωμα πιο προστατευτικό και θρεπτικό.Σε συνδυασμό με ένα γαλακτωματοποιητή: η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας (1-3%) του κεριού στο γαλάκτωμα

15 Ιανουαρίου 2016

Μια ματιά στα υλικά μας! Γαλακτωματοποιητές: Τι είναι και από που προέρχονται. (1)

BTMS

   Προέρχεται από την ελαιοκράμβη (λάχανο) και τον φοίνικα. Είναι φυτικός γαλακτωματοποιητής και χρησιμοποιείται κυρίως ως βάση καλλυντικών
προϊόντων για τα μαλλιά (hair conditioner και λεπτές κρέμες).

Όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος (κρέμες, lotion, body butters κ.ο.κ.), τότε το BTMS συνεισφέρει σημαντικά στο να αποκτήσει η επιδερμίδα μία μεταξένια αίσθηση και δίνει μια πουδρέ και απαλή υφή στο δέρμα (powder-dry feel).
   Είναι ιδανικό για την κατασκευή σαμπουάν "κρεμώδη", μαλακτικά και μάσκες
μαλλιών γιατί
έχει την ιδιότητα να ομογενοποιεί και να “αντέχει” πολλά λάδια
και σιλικόνες.
Επειδή "κολλάει" πάνω στη τρίχα, το BTMS διευκολύνει τα
μαλλιά να ξεμπλέξουν και τα αφήνει απαλά και μεταξένια. Χάρη στη συγγένεια με την κερατίνη της τρίχας, μειώνει το φαινόμενο στατικού ηλεκτρισμού που
παρατηρείται όταν βουρτσίζεστε. Σε λιγότερο μπλεγμένα μαλλιά οι τρίχες σπάνε
λιγότερο και γίνονται λαμπερές και απαλές. 

   Ίσως το μόνο hair conditioner που δεν ερεθίζει. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους μαλλιών, ιδιαίτερα για μακρυά μαλλιά που δεν ξεμπλέκουν εύκολα, για ατίθασα, για σγουρά...


Cetyl alcohol

   H Κητυλική Αλκοόλη ή κετυλική αλκοόλη (Cetyl Alcohol), είναι μία συνθετική